Skip to Content
Marca Marca Marca Marca Marca Marca

Biel Gomila, està fet d’una altra matèria

Biel Gomila, està fet d’una altra matèria

BIEL GOMILA, PLATA A LA COPA BALEAR, GUANYADOR A LA MARATÓ DELS BASTIONS I AL CAMPIONAT DE CATALUNYA DE CURSES PER MUNTANYA.

 

Biel Gomila no és un trail runner qualsevol, està fet d’una altra matèria.

 

La seva primera cursa de muntanya va ser fa només 4 anys. La primera vegada que va participar a la Copa Balear al 2015, la va guanyar. I aquest any ha fet segon. És l’exemple de com el normal pot ser extraordinari: exprimeix el seu temps i entrenaments al gimnàs entre setmana i vola per les muntanyes de la Serra de Tramuntana als cap de setmana.

 

Ràpid i tècnic, nerviós i alegre, és Ermasset i membre del nostre Foracorda Team.  

 

Ara ja s’acaba la temporada i has obtingut molts bons resultats. Quins projectes tens?

El primer, recuperar-me bé de l’esforç d’aquesta temporada i, cara la següent, tornar a competir a la Copa Balear. Cada any intento participar en una cursa fora de Mallorca apart del Campionat de Catalunya de Curses per Muntanya i al 2018 serà la Scenic Trail a Lugano (Suïssa) al juny.

 

Quins reptes et planteges per al futur, més a mig i llarg termini?

Algun dia m’agradaria fer una prova de varis dies com, per exemple, la Transalpine Run, que transcorre pels Alps en 3 països. Seria una bona aventura amb el meu company de fatigues, en Pau Bestard! També em motivaria fer alguna travessa de bici de muntanya, que m’agrada molt, i sobretot seguir corrent fins que me’n cansi!

 

Per córrer al teu nivell, imagino que, com en Kilian Jornet, vas néixer en algun lloc de muntanya, als 3 anys ja havies pujat Galatzó i Massanella...

No, no! Ni molt menys. Com la majoria de nens, el meu primer esport va ser el futbol, a un nivell raonable. Quan vaig anar a estudiar a Barcelona, entrenava al gimnàs i allà vaig començar a fer alguna cursa de 10 km per asfalt. Durant les vacances a  Mallorca, els meus amics m’animaven per anar a córrer per la muntanya però sovint torçava els turmells, que estaven més acostumats a la ciutat que a la pedra de la Serra. 

 

Al 2013 vaig participar a la meva primera cursa de muntanya, la K42 que aquell any s’estrenava. Vaig patir però la vaig acabar i em vaig enganxar a la muntanya.

 

No està malament la K42 com a primera cursa. Ets valent!

Jajaja! Poc després em vaig fer dels Ermassets i em vaig enganxar definitivament a la muntanya i a tots els valors que hi ha darrera. A nivell de competició, al 2014 va ser la meva primera Copa Balear però no la vaig acabar perquè em va faltar una cursa. I al 2015 la vaig guanyar.

 

Ara hi ha molt de debat sobre l’impacte de la nutrició en el rendiment esportiu. Com cuides la teva alimentació?

He anat aprenent i progressant en els meus hàbits d’alimentació. De fet, l’últim any he tingut l’ajuda d’una nutricionista perquè vaig encadenar 4 lesions durant 5 mesos i m’havia de cuidar al màxim. M’ha posat ordre a la dieta i he après la importància de menjar més sovint determinats aliments, com per exemple, les llegums, i a limitar-ne d’altres. Ara bé, no perdono la cervesa amb amics després dels entrenaments, jajaja.

 

De menjar m’agrada tot i sóc molt obert. M’agrada tota la verdura i les proteïnes vegetals, carn en menjo poca i el peix també m’agrada però reconec que hauria de menjar-ne més.

 

I durant les curses prens suplements?

Prenc sals en càpsules i gels per les curses llargues. Isotònics potser abans d’una cursa, però mentre estic corrent només aigua perquè la resta no ho tolero bé.

 

I ara la pregunta que potser més et fan: com entrenes? Sempre genera molta curiositat i en el teu cas més ja que fas un entreno poc habitual.

Durant la setmana no tinc gaire temps perquè faig feina al dematí i horabaixa, llavors només tinc un hora o un hora i mitja al dia. Així que vaig al gimnàs, i dos dies corro una mica i faig circuit de força. Altres dos dies corro en cinta a alta intensitat. I un altre dia surto en bici de muntanya per una pista a prop de casa, intentant anar a un ritme alt ja que no tinc prou temps com per fer molts kilòmetres.

 

Ets la prova de que des de qualsevol lloc i amb temps limitat es pot fer un bon entreno.

Abans als entrenaments feia més kilòmetres corrent però ara prefereixo variar i anar acumulant kilòmetres de més qualitat. Després els caps de setmana surto els dos dies per la muntanya durant 2 hores o 2 hores i mitja.

 

I com t’entretens quan corres sobre la cinta? Tots ens em trobat alguna vegada sobre una cinta i sembla que el temps s’atura...

Sempre em poso música, m’encanta. Molt variada: indie, electrònica, New Order, The National, ... depèn del moment. Així l’entrenament se’m passa molt ràpid, la música en certa manera m’evadeix.

 

Hi ha gent que durant les curses parla sola, s’imagina històries o busca qualsevol altra forma per vèncer el cansament i l’acumulació d’hores corrent. Com ho fas tu? En què penses durant una cursa? 

Canvia molt quan ja coneixes el recorregut o no. Sempre em divideixo la cursa per trams i em faig petits objectius. Per exemple, repasso mentalment els punts més importants i penso en arribar a tal avituallament, a tal cim, i després al següent.

 

A les curses no podem portar música, així que canto mentalment. També penso en coses divertides i faig plans que em vinguin de gust. Intento sempre tindre pensaments positius. En el tram final de la cursa penso en la gent que veuré a l’arribar a meta. Amics i familiars que venen a animar o que estan corrent amb mi. I llavors al pensar-hi m’entra la il·lusió de veure’ls i continuar endavant.

 

La muntanya aporta moltes coses: natura, aire lliure, ... Què t’aporta a tu?

Com et deia, darrera de córrer per la muntanya hi ha uns valor importants per a mi. Respectar on vivim, transmetre amor per la natura, cuidar la nostra Serra. I, a més, sóc molt nerviós i córrer per la muntanya em tranquil·litza. M’agrada molt i és una pena que no pugui anar-hi més a sovint per falta de temps. Em relaxa i em fa pensar en coses positives.

 

 

Felicitats per la plata en la Copa Balear i molta sort en els teus projectes de l’any vinent!

 

Equip Foracorda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIEL GOMILA, PLATA EN LA COPA BALEAR, GANADOR EN EL MARATÓN ELS BASTIONS Y EL CAMPEONAT DE CATALUYNA DE CURSES PER MUNTANYA.

 

Biel Gomila no es un trail runner cualquiera, está hecho de otra materia.

 

Su primera carrera de montaña fue hace sólo 4 años. La primera vez que participó en la Copa Balear 2015, la ganó. Y este año ha hecho segundo. Es el ejemplo de cómo lo normal puede ser extraordinario: exprime su tiempo y entrenamientos en el gimnasio entre semana y vuela por las montañas de la Sierra de Tramuntana el fin de semana.

 

Rápido y técnico, nervioso y alegre, es Ermassets y miembro de nuestro Foracorda Team.

 

Ahora ya se acaba la temporada y has obtenido muy buenos resultados. ¿Qué proyectos tienes?

El primero, recuperarme bien del esfuerzo de esta temporada y, cara a la siguiente, volver a competir en la Copa Balear. Cada año intento participar en una carrera fuera de Mallorca aparte del Campeonat de Catalunya de Carreres por Muntanya y el 2018 será la Scenic Trail en Lugano (Suiza) en junio.

 

¿Qué retos te planteas para el futuro, más a medio y largo plazo?

Algún día me gustaría hacer una prueba de varios días como, por ejemplo, la Transalpine Run, que transcurre por los Alpes en 3 países. Sería una buena aventura con mi compañero de fatigas, Pau Bestard! También me motivaría hacer alguna travesía de bici de montaña, que me gusta mucho, y sobre todo seguir corriendo hasta que me canse!

 

Para correr a tu nivel, imagino que, como Kilian Jornet, naciste en algún lugar de montaña, a los 3 años ya habías subido Galatzó y Massanella ...

No, no! Ni mucho menos. Como la mayoría de niños, mi primer deporte fue el fútbol, ​​a un nivel razonable. Cuando fui a estudiar a Barcelona, ​​entrenaba en el gimnasio y allí empecé a hacer alguna carrera de 10 km por asfalto. Durante las vacaciones en Mallorca, mis amigos me animaban para ir a correr por la montaña,  pero a menudo me torcía los tobillos, que estaban más acostumbrados a la ciudad que a la piedra de la Sierra…

 

En 2013 participé en mi primera carrera de montaña, la K42 que se estrenaba ese año. Sufrí pero la terminé y me enganché a la montaña.

 

No está mal la K42 como primera carrera. Eres valiente!!

Jajaja! Poco después me hice los Ermassets y me enganché definitivamente a la montaña y todos los valores que hay detrás. A nivel de competición, el 2014 fue mi primera Copa Balear pero no la terminé porque me faltó una carrera. Y el 2015 la gané.

 

Ahora hay mucho debate sobre el impacto de la nutrición en el rendimiento deportivo. ¿Cómo cuidas tu alimentación?

He ido aprendiendo y progresando en mis hábitos de alimentación. De hecho, el último año he tenido la ayuda de una nutricionista porque voy encadené 4 lesiones durante 5 meses y me tenía que cuidar al máximo. Me ha puesto orden en la dieta y he aprendido la importancia de comer más a menudo determinados alimentos, como por ejemplo, las legumbres, y limitar a otros. Ahora bien, no perdono la cerveza con amigos después de los entrenamientos, jajaja.

De comida me gusta todo y soy muy abierto. Me gusta toda la verdura y las proteínas vegetales, carne los como poca y el pescado también me gusta pero reconozco que debería comer más.

 

Y durante las carreras, ¿tomas suplementos?

Tomo sales en cápsulas y geles para las carreras largas. Isotónicos quizás antes de una carrera, pero mientras estoy corriendo sólo agua porque el resto no lo tolero bien.

 

Y ahora la pregunta que quizás te hacen más: ¿cómo entrenas? Siempre genera mucha curiosidad y en tu caso más ya que haces un entreno poco habitual.

Durante la semana no tengo mucho tiempo porque  trabajo por la mañana y tarde, entonces sólo tengo una hora o una hora y media al día. Así que voy al gimnasio, y dos días corro un poco y hago circuito de fuerza. Otros dos días corro en cinta a alta intensidad. Y otro día salgo en bici de montaña por una pista cerca de casa, intentando ir a un ritmo alto ya que no tengo suficiente tiempo como para hacer muchos kilómetros.

 

Eres la prueba de que desde cualquier lugar y con tiempo limitado se puede hacer un buen entreno.

Antes en los entrenamientos hacía más kilómetros corriendo, pero ahora prefiero variar e ir acumulando kilómetros de más calidad. Después los fines de semana salgo los dos días por la montaña durante 2 horas o 2 horas y media.

 

Y como te entretienes cuando corres sobre la cinta? Todos nos hemos encontrado alguna vez sobre una cinta y parece que el tiempo se detiene...

Siempre me pongo música, me encanta. Muy variada: indie, electrónica, New Order, The National,... depende del momento. Así el entrenamiento se me pasa muy rápido, la música en cierto modo me evadía.

 

Hay gente que durante las carreras habla sola, imagina historias o busca cualquier otra forma para vencer el cansancio y la acumulación de horas corriente. ¿Cómo lo haces tú? ¿En qué piensas durante una carrera?

Cambia mucho cuando ya conoces el recorrido o no. Siempre me divido la carrera por tramos y me hago pequeños objetivos. Por ejemplo, repaso mentalmente los puntos más importantes y pienso en llegar a tal avituallamiento, a tal cima, y ​​luego al siguiente. En las carreras no podemos llevar música, así que canto mentalmente. También pienso en cosas divertidas y hago planes que me apetezcan. Intento siempre tener pensamientos positivos. En el tramo final de la carrera pienso en la gente que veré al llegar a  la meta. Amigos y familiares que vienen a animar o que están corriendo conmigo. Y entonces al pensarlo me entra la ilusión de verlos y seguir adelante.

 

 La montaña aporta muchas cosas: naturaleza, aire libre,... ¿Qué te aporta a ti?

 

Como te decía, detrás de correr por la montaña hay unos valores importantes para mí. Respetar donde vivimos, transmitir amor por la naturaleza, cuidar nuestra Sierra. Y, además, soy muy nervioso y correr por la montaña me tranquiliza. Me gusta mucho y es una pena que no pueda ir más a menudo por falta de tiempo. Me relaja y me hace pensar en cosas positivas.

 

 

Felicidades por la plata en la Copa Balear y mucha suerte en tus proyectos del próximo año!

Equipo Foracorda.

Mas Imagenes: 
Biel Gomila, està fet d’una altra matèria

Síguenos tembién en...